Om

WEBBPLATSEN

Webbplatsen är till för vår egen utveckling, så att vi kan inspireras av att se hur andra uttrycker sig i bild. Här kan vi ta del av varandras bilder och både ge och ta emot respons.
Den har också visat sig vara väldigt användbar för att sprida information om platser och tider för tecknande.

TECKNINGSTRÄFFARNA – en kulturell arena

Kroki- och modellteckningen på museet började anordnas redan under 1970-talet. Jag började gå där och teckna 1994 när jag flyttade till Falun. Många av oss som tecknar, tecknade också då. Många nya tillkommer, försvinner ett tag och kommer tillbaka. När jag fortsättningsvis skriver, vi, så syftar jag på alla som tecknar kroki på museet, oavsett om det går ett par år mellan gångerna eller om du, vi, går varje gång. Vi håller oftast till i hörsalen men det händer att vi kan vara i konsthallen eller i ”Hörnan” emellanåt. Numera är hörsalen inte alltid bokad direkt efteråt och därför har vi numera möjlighet att stanna kvar efteråt för att visa våra bilder och både ge och få kommentarer och reflexioner runt dem. Ibland är hörsalen bokad för andra evenemang direkt efter oss. Oavsett om vi dröjer oss kvar i hörsalen eller inte så går de som kan och hinner ofta till Kopparhatten efteråt för att fika och prata.
Det kan ta lite tid att samlas eftersom många tar en sväng förbi utställningarna först. Museet, Dalarnas Museum, har vid många av våra tecknartillfällen vernissage klockan två på lördagarna, strax efter att vi är klara.
De spontana samtal som ofta uppstår vid träffarna är uppskattade av många.

KOM OCH TECKNA – så att krokin kan fortsätta! TA MED DINA TECKNARKOMPISAR!

Att vi är många som kommer är en förutsättning för att museet upplåter en lokal för tecknandet. I dagsläget gör de det gentemot att vi som tecknar själva ordnar med modell och ser till att så många som möjligt kommer. Så om du är intresserad av att den ska vara kvar så sprid att den finns och kom och teckna.

Det är bland annat därför vi räknar hur många vi är vid varje tillfälle. Sms-och maillistan är också ett sätt att visa hur många som tecknar. Så sätt gärna upp dig på den, inte bara för att få information utan också för att visa hur många vi är.

NÄTVERK

Det finns nu möjligheter för oss som tecknar att kontakta varandra (och att bilda nätverk) i och med att mejlutskicken görs med g-mails tjänster. Dock, jag som håller i listan försöker att inte skylta med tecknarnas kontaktuppgifter ens vid utskicken (även om det hänt) vilket kan försvåra för er att kontakta varandra. Men det finns möjlighet att kontakta varandra för samåkning och annat genom att använda webbplatsens kommentarsfält. Men, då blir det offentligt förstås. Dessutom så finns modellteckningen på facebook också. Nu är inte jag som skriver det här med i facebook så jag vet inte så mycket om det, men det finns det andra tecknare som gör.

LÄMNA SYNPUNKTER

Vi är några tecknare som har kontakten med museets representant. Lämna dina synpunkter på t.ex. lokal och tider till någon i krokigruppen som för närvarande består av Jan, Jan-Erik, Nader, Maggan, Linus och Marica. Våra telefonnummer lämnas ut på krokin. Synpunkter kan som sagt också lämnas i kommentarfältet längst ner på sidan. Dem har vi sedan med oss i vår kontakt med museets representant. Initiativ från alla som tecknar uppskattas!

LOGIN och LÖSEN

För att få tillgång till att göra inlägg på webbsidans blogg eller lägga in bilder i ”Galleriet”, så behöver den som har hand om maillistan (i det här fallet jag*) antingen lägga till din mailadress på webbplatsen för att du ska kunna göra blogginlägg eller i ”Galleriet” för att du ska kunna lägga in dina teckningar (modellstudier och krokier).
När jag lagt in din mailadress så skickar jag eller Linus ett mail till dig med login (användarnamn) och lösen till webbplatsen ”modellteckning.se” samt en inbjudan till ”Galleriet”.
Det är alltså olika login och lösen för att lägga in bilder i galleriet och för att göra inlägg på webbplatsens blogg.

För att lägga in bilder i ”Galleriet”

 • Till ”Galleriet” använder du din mailadress som login och det lösen du fått med mailet.

För att göra blogginlägg på webbplatsen …

 • behöver du större rättigheter som webbmaster Linus eller Marica kan ge dig, om du finns tillagd på modellteckningens webbplats. Så hör av dig.
 • I samband med att webbplatsen flyttades till ett annat webbhotel (våren 2013) så försvann rättigheterna att göra inlägg för alla, även för dig som kanske tidigare kunde göra inlägg.

Det behövs inget login för att kommentera.

 • Om du har något du vill dela med dig av och som du tror kan vara intressant för andra tecknare så skriv det direkt på webbplatsen som en kommentar.

MAIL- OCH SMSLISTAN

Om du vill få information om tider och annat som kan vara av intresse för tecknare och eller vill visa museet att du är en av de som är intresserad av att krokin fortsätter så kan du anteckna dig på SMS- och maillistan när du kommer och tecknar. (SMS-utskicken är begränsade till akuta situationer t.ex. om krokin skulle bli inställd med kort varsel.)

Listan finns bara hos Marica och består av papprena som kontaktuppgifterna är nerskrivna på. Det är de adresserna jag skrivit in på g-mail, varifrån jag numera gör utskicken ifrån. Från och med vecka 5, 2016 har jag skrivit in de adresserna på webbplatsen och galleriet. Kontaktuppgifterna lämnas självklart inte ut.

Isamband med flytt av webplatsen, byte av programvara för mailutskick, och på grund av den mänskliga faktorn (dvs jag) så kanske adresser står kvar som skulle strykas och adresser saknas som förväntas vara där.  Om du vill bli struken så svara på nästa oönskade mailutskick, skriv att du vill bli struken. Om du istället inte får någon information längre, så ring mig (telefonnumret delas ut vid kroki och modellteckningen) eller kom vid nästa tecknartillfälle och se till att anteckna dig igen. Jag kan ha läst något tecken i din adress fel.

POLICY

 • Vi skyddar modellens identitet och integritet genom att inte lämna ut namn, kontaktuppgifter eller foton.
 • Vi skyddar våra medlemmars identitet genom att inte lämna ut namn eller kontaktuppgifter. Vi gör undantag då en medlem uttryckligen tillåter det.
 • Det är endast vi som tecknar som får login och skälet är framförallt för att begränsa arbetet med webbsidan.

Huruvida det är möjligt att skydda våra medlemmars upphovsrätt är något vi har under diskussion. Det går alltid att märka teckningarna med en vattenstämpel, ett ”watermark”, om upphovsman och -rättsinnehavare. Men det finns inget egentligt sätt att hindra någon från att kopiera bildmaterial från en webbplats. Vi kan bara be alla att vara hyggliga att respektera upphovsrätten.

De som vill låta sina teckningar vara fria kan tex märka dem med någon kombination av CCCreative Commons. Det går att ge bilden fyra villkor (visas med symboler) som den får användas under eller sex varianter när de kombineras:

 • erkännande av upphovsmannen
 • får inte bearbetas
 • får inte användas kommersiellt
 • delas lika, d.v.s. alla får ändra

Det är bara att lägga till de märken man önskar under bilden. De förpliktigar inte upphovsmannen på något sätt och samma bild kan ges olika nyttjanderättigheter på olika ställen och sammanhang. Upphovsmannen är fullständigt fri att göra vad han eller hon vill med sin bild. CC ger bara andra en viss möjlighet att använda din eller dina bilder. Läs mer om villkor här.

Har du synpunkter på policyn så hör av dig till krokigruppen.

PÅ MUSEET

Visa gärna personalen din uppskattning, de gör iordning salen till varje tillfälle och städar efter oss.  Respektera varandras behov av lugn under tecknandet, stäng t.ex. av mobilen (om du inte väntar ett viktigt samtal förstås). Se till att hålla brandvägar fria i salen.

VAD GÖR KROKIGRUPPEN?

Krokigruppen består för närvarande av Jan, Jan-Erik, Nader, Maggan, Linus och Marica. Vi avtalar tider för modellteckningen med museets representant, pratar om lämplig lokal, webbpolicy och sprider att teckningen finns, så att många kommer. Vi försöker också ordna fram modeller.

WEBBPLATSEN – tillkomst och utveckling

Webbplatsen sattes upp på initiativ av en av tecknarna, i wordpress på hans egen virtuella server. Domännamnet registrerade han också. Modellteckning.se råkade vara ledigt så det gällde att vara snabb och haffa det.
Våren 2013 flyttades webbplatsen till ett annat hotel (One) av vår senaste webbadministratör och vi fick samtidigt en ny domäninnehavare. Kostnaden för att ha webbplatsen där istället, är ett par hundra mer om året. Vi har kompenserat domäninnehavaren, dvs vår webbmaster, en del av den genom att skramla lite pengar under åren. Vi gör förmodligen på samma sätt även i år. Det gamla SMS- och mejl programmet  är däremot numera avvecklat. Mejl-funktionen är ersatt med gmails tjänster istället. En kostnadsfri tjänst för SMS- utskick har jag inte och därför är jag restriktiv med utskick av dem.

Sedan våren 2012 har vi alltså en ny webbadministratör att ta hand om sidans utseende och år 2013 fick vi förstärkning med ännu en. De tillsammans arbetar på att förbättra den. Dock så behöver de era synpunkter för att kunna göra den riktigt bra. Webbsidan gör det lättare att sprida information och hålla alla tecknare och presumtiva tecknare uppdaterade.

STORT TACK FÖR INITIATIVET TILL WEBBSIDAN!!!
Marica

2016 01 15

2 Comments

 1. Hej!

  Jag ser att ni har öppen kroki nu på lördag 1/10 på Dalarnas Museum. Stämmer det? På museets hemsida finns det inte med.
  Mvh
  Anna Linder

  • Hej!
   Jag såg din kommentar alltför sent. (Jag har varit på flytthjälpsresa till västkusten) Det stämmer att vaktmästarna blev lite överraskade av att vi kom dit. Men tiderna som står på modellteckningens webbplats (det vill säga här)och på affischen har vi tagit fram tillsammans med museets programsamordnare. Därefter har museets grafiker skrivit in tiderna på affischen, så varför de inte finns med på museets webbplats vet jag inte. I vilket fall så fann sig vaktmästarna snabbt och kunde ordna fram en liten lokal iallafall, som väl var, stort tack till dem! En lokal som egentligen är bättre än hörsalen om man inte är fler än vi var i lördags.
   Därefter kollade vaktmästarna att alla krokitider som de har fått info om finns med framåt i höst, och det gör de. Hoppas vi ses framöver. Marica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *