Fleming Olsson återupptog modellteckningen på Dalarnas museum 2008

Nu har Fleming Olsson lämnat oss. Den 29 augusti gick han bort. Fleming var den som tog initiativ till att börja med kroki och modellteckningen på museet igen efter dess ombyggnation, jag tror att det var 2008.
Tillsammans med ansvarig på Dalarnas museum kom de fram till att om Fleming såg till att det kom intresserade tecknare och ordnade fram en modell så ställde museet gärna upp med lokal och hjälp med kringarrangemangen runt det hela. Det vill säga lite hjälp från vaktmästarna att ordna det praktiska vid tecknarträffarna. Vid varje tecknartillfälle antecknades det hur många som kom för att få en uppfattning om hur stort intresset för det var. Fleming uppmanade oss som var intresserade att ta med oss varsin tecknarkompis, som i sin tur tar med sig en tecknarkompis, som i sin tur tar med sig en kompis och så vidare, för att på så sätt bli fler och fler.
I dagsläget är det ca 180 personer som skrivit upp sig för att få information om tecknartider. En del kommer nästan var gång andra kanske bara en gång – än så länge. Det finns de som varit och tecknat någon gång under 1970-talet (ja, modellteckningen har funnits länge på museet men organiserat på lite olika sätt) och som kommit en andra gång först nu under 2010-talet. Det är aldrig försent.
Alla sätter inte upp sig på någon lista, de nöjer sig med att ha koll på webbplatsen som vi numera har. De är många och olika människor som kommer, från hela länet och många unga människor. Den mest långväga regelbundna tecknare vi har kommer från Italien. Han brukar komma hit under februari.
I början var det Fleming som höll i tecknarträffarna. Han inledde dem med att hälsa alla välkomna, presenterade modellen, informerade och talade gärna lite om det tecknade ”strecket”.
Sedan tecknade vi, även Fleming förstås.
Vi har mycket att tacka Fleming för han insats och påhittighet när det gäller att organisera tecknandet i just den här formen. Den betyder mycket mer än man kanske tror.
Nu fortsätter vi förstås att teckna även om inte Fleming finns kvar bland oss.

Marica

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.