Betalning av modell och modellens integritet

2022 04 07

Den nya kassalagen fordrar kontaktinformation vid utbytet av pengar! Så om man betalar kontant ska egentligen en kontantfaktura skrivas där kontaktinformation till båda parter framgår. Betalar man med swish så kommer den informationen med i och med att man använder den tjänsten.

En tecknare föreslog att någon annan tecknare skulle kunna vara mellanhand mellan tecknare och modell och alltså betala till modellen för att på så sätt hålla modellens integritet. Jag, vi, frågan har varit runt bland oss tecknare …

Betalning görs direkt till modellen för transparensens skull och också för att modellen behöver kvitton för sin ekonomiska redovisning och att det för både modell och privatperson som åtar sig att vara mellanhand, kan ge en knepig skatteteknisk situation. Tyvärr!

För tekniskt sett finns det inget ”vi” som kan hantera pengarna utan det blir någon av tecknarna i egenskap som privatperson som får förtroendet. Vi har J-E som gör det för att få in och täcka kostnad för sajten modellteckning.se. Om J-E även skulle vara mellanhand för att betala modellen så kan det som sagt, ge honom en knepig skatteteknisk sits. Dessutom kanske han, och inte tecknarna, anses vara den som köper eller står för ”artistarvodet” till modellen.

Ibland har vi funderat på att skapa ett ”vi” dvs en förening, som räknas som en juridisk person precis som en privatperson eller ett bolag. Då kan vi hantera pengar men det innebär också mer administration (stadgar, årsmöten, protokoll, bokföring…) och det drar fokus från det vi gör, dvs bestämma tider för tecknande, ordna lokal, modell och försöka få så många som möjligt att komma på teckningen, och tar extra tid.

Frågan är om det är värt det?

Frågan har varit uppe länge bland tecknarna och det har kommit fram en hel del tips och förslag på hur man skulle kunna göra för att göra det enklare. … Det här med att modellens arvode kan ses som ett ”artistarvode” är ett sådant förenklande förslag.

Men än så har vi inte kommit på det bra och smarta sättet att göra det på.

Har du några bra ideer? Skriv i kommentarsfältet … vi kanske skulle träffas och prata om det.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.