Nader 17 november 2012

I två timmar kämpar jag med felaktiga perceptioner av hjärnan i relation till modellens figur. Vi uppfattar inte lätt de exakta och riktiga proportionerna och placeringar . Järna i det här sammanhanget uppfattar ungefärligt och inte exakt. Den luras ganska lätt. Ni har sett många grafiska exempel av fel perception. Den här videon visar några exempel av detta på roligt sätt.
http://www.voodoofilm.org/nyheter/tio-optiska-illusioner-pa-tva-minuter-1443
Svårigheten med modellteckning är just de felaktiga perceptioner som vår hjärna klarar inte att upprätta direkt.
Därför min tecknande är mer fysiologisk träning än en konstnärlig verksamhet.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ah! Den här länken ska jag vidarebefordra till studenterna i markekologisk design. /Marica

  2. Bra Nader! Det här påminner oss om att tecknandet är ett sätt att lura betraktarens öga och hjärna. Och att det är skillnad på att se och att iaktta.

    Jag brukar njuta av att iaktta folk som är skickliga när de arbetar. Det kan vara besiktningsmannen som kontrollerar min bil (nåja ..) eller en domare inom idrotten, men lika gärna någon i vår grupp som gör en teckning. Den som är skicklig vet vad den ska titta efter (iaktta) och ser därför ”bakom seendet”. Men jag tror att inte heller den skickligaste kommer undan personliga värderingar i seendet. Och det är väl trots allt himla bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.