Hur laddar jag upp bilder? … och text

Våra tecknare är välkomna att bjuda på sina alster i vårt galleri. Till det behöver du ett användarkonto. Vi försöker skapa och mejla ut instruktioner till alla som skriver upp sin e-postadress då vi tecknar på museet eller på någon av de andra platser vi är på i Dalarna.
Galleriets funktion har dock förändrats ett antal gånger under de år det funnits. Nuvarande sajtadmin har här till slut fått till en slags instruktion över hur man gör.
Så, med det sagt, har du inte fått några mejl med instruktioner eller om det är föråldrat … så är förhoppningsvis följande instruktion till hjälp.

enklast genom ”ladda upp bilder” i menyn under Galleri

Om du bara vill lägga upp dina bilder enkelt och snabbt så …
… logga in under menyfliken ”Ladda upp bilder”. Då skapas det automatiskt ett inlägg i kategorin galleri och en av bilderna läggs som utvald bild. Härifrån har du loggats in frontend = framifrån. Dina bilder sparas i mediabiblioteket. Sedan behöver du inte göra mer.

Men, om du vill ändra den utvalda bilden eller lägga till text till dina bilder då …

… loggar du in längst ner, i fotnoten. Då kommer du in bakom kulisserna (backend=bakifrån). Här har du en meny på vänstersidan. Klicka i menyn där på inlägg så visar sig alla inlägg du gjort. Här hittar du inlägget du lagt in från menyn ”Ladda upp bilder”, det du lagt in så att säga framifrån. Öppna det, var inte orolig över att dina bilder inte syns, de finns där. Den utvalda bilden som du kan se i menyn till höger kan du nu ändra. Om du inte ser någon meny till höger så klicka på rutan längst till höger i fältet ovanför inlägget (till höger om rutan där det står publicera). Klicka där och menyn ska visa sig, du kan välja mellan Sida eller Block, välj Sida och rulla ner till fältet med rubriken utvald bild och klicka där, då öppnar sig en ruta i inlägget där du kan välja mellan att ladda upp bilder eller gå till mediabiblioteket. Välj att gå till mediabiblioteket och välj den bild du vill ska visas.

Från backend=bakifrån läget kan du förstås också lägga in dina bilder. Klicka på den lilla rutan med plustecken. Nu öppnar sig en rad saker att välja mellan. Välj bild eller galleri. Klicka i rutan som kommer upp, då öppnar sig vägen till mediabiblioteket. Klicka i bilderna du vill lägga upp.

bildspel

Sedan tittar du längst ner till vänster under sidan. Där står kanske inlägg > galleri > bild . Ser du inget där, så klicka på någon av bilderna. Se till att klicka på galleri, så att du får upp rätt meny till höger.
Gå sedan till menyn till höger. Se till att klicka på Block (eftersom det är galleriblocket du nu redigerar) och scrolla sedan ner till fältet med rubriken LÄNKA TILL och välj mediafil. Med den vald kommer dina bilder att öppna sig i ett bildspel när man klickar på någon av bilderna.

text

Vill du lägga till text så klickar du på den lilla rutan med ett plustecken i och väljer istället t.ex. stycke. I blocket som visar sig kan du nu skriva din text.

placera ut var ditt inlägg ska visas

För att nu få inlägget att visa sig på sajten på de ställen där du vill ha den, så gå till menyn till höger, klicka på Sida. Scrolla ner till kategorier > klicka i galleri
Scrolla ner till etikett > skriv in datum med siffror årtal månad datum om det är i Falun (t.ex. 2023 09 15), årtal månad datum plats om det är på annan plats som Rättvik eller Smedjebacken (t.ex. 2023 09 15 Rättvik). Då kommer inlägget att visa sig i kalendrar 2008 ->>. Den som är nyfiken på krokier och kommentarer från någon av tecknarträffarna kan då lätt hitta dem där.

Om du har skrivit en krokiblogg med lite funderingar och kommentarer från en tecknarträff, så kan du också klicka i kategorier > krokibloggar.

spara

Glöm inte att spara inlägget som utkast eller publicera. (Du kan välja publiceringsdatum). Första gången du gör det kommer inget att hända utom att det står ”avvaktar godkännande” eller ”pending”. Då väntar det på godkännande av administratören (dvs mig.). Det är bara första gången du behöver ha ett godkännande av mig.

godkännande och policy

För att få inlägg godkända, så är det modellteckningens policy som gäller, webbens uppförande kod i allmänhet (vi delar, hjälps åt och respekterar varandra) och att vi också följer lagen vilket inkluderar GDPR. Inget att vara orolig för, det innebär i stort bara att du inte lägger ut personliga uppgifter om någon annan (särskilt inte om de kan skada) och att personer på foton måste ha gett sitt medgivande till att bli fotograferade och utlagda på nätet.
T.ex. får man tänka efter lite extra om man vill återge vad någon annan sagt. Om man ska göra det, bör göra det och i så fall hur.

Inläggen är de som syns i rutorna på bland annat webbplatsens startsida.

Hör gärna av dig om du tycker jag glömt att beskriva något här eller om det inte stämmer, så ska jag försöka lösa det.
Marica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.