Om

publ. 14 feb 2010,
senaste uppdat. 03 mars 2022

SAJTEN

Sajten (webbplatsen) är till för att inspirera och visa hur olika vi uttrycker oss genom att visa våra krokier och modellteckningar för varandra. Här kan vi både ge och ta emot respons i kommentarsfält och inlägg i form av t.ex. bloggar, tips på utställningar, tecknarmaterial, etc. Vad än man känner som kan inspirera andra tecknare.
Sajten har också visat sig vara väldigt användbar för att sprida var och när kommande teckningsträffar äger rum och även som en dokumentation av de som varit och på så sätt visa en historik över kroki och modellteckningen.

TECKNINGSTRÄFFARNA – en kulturell arena sedan 1970-talet

Kroki- och modellteckningen på museet började anordnas redan under 1970-talet. En del av dagens tecknare på museet började redan då gå på museet. Många nya har sedan dess tillkommit, försvunnit för ett tag och sedan kommit tillbaka.
Teckningen är öppen för alla och det innebär att ”vi”, tecknare, alla är olika varandra, har olika bakgrund, förmodligen olika avsikter och intentioner med vårt tecknande, olika utbildningar, olika ålder, olika nationalitet, osv… En del har aldrig tecknat modell medan en del har hållit på med det i flera år. När jag nu fortsättningsvis skriver, vi, så syftar jag på alla som tecknar eller någon gång tecknat kroki på museet.

Nuförtiden är vi oftast i ”Hörsalen” men det händer att vi kan vara i ”Konsthallen” eller i ”Hörnan” emellanåt. I pausen och efter teckningen har vi möjlighet att visa våra bilder och både ge och få kommentarer och reflexioner runt dem. Spontana samtal som uppskattas av många uppstår ofta. Om det blir samtal om just bild och bildskapande, beror förstås på tecknarna. När fiket ”Kopparhatten” på museet är öppet så går en del dit efteråt för att fika och prata. En del passar på att ta en sväng förbi utställningarna på museet eller att gå på de vernissage som ofta börjar klockan två på lördagarna, strax efter att vi är klara. Utställningar på andra ställen i Falun lockar också, och ofta mer långväga tecknare som vill passa på att se dem när de ändå är här. (Vi har tecknare från Mora, Rättvik, Leksand, Hedemora, Avesta, Hofors, ibland även från t.ex. Stockholm, Holland och Italien.)

KOM OCH TECKNA – så att krokin kan fortsätta! TA MED DINA TECKNARKOMPISAR!

Att vi är många som kommer för att teckna är en förutsättning för att museet upplåter en lokal. I dagsläget gör de det gentemot att vi själva ordnar med modell och ser till att så många som möjligt kommer. Så om du är intresserad av att den ska vara kvar så sprid att den finns och kom och teckna.
Det är bland annat därför vi (någon) räknar hur många vi är vid varje tillfälle. Mejl- och sms-listan är också ett sätt att visa hur många som tecknar. Så sätt gärna upp dig på den.

LÄMNA GÄRNA SYNPUNKTER OCH ÖNSKEMÅL

Lämna synpunkter och önskemål på t.ex. lokal och tider till någon i krokigruppen, vars namn och telefonnummer finns på presentationskort som finns att få vid krokiträffarna. Synpunkter kan också lämnas i kommentarsfälten på sajten. Lämna kontaktuppgifter, så att administratörer och krokigruppen kan följa upp och utveckla önskemålen genom telefon eller mejl. Initiativ till förbättringar och fler tecknar-, målarträffar från alla som tecknar uppskattas!

OM NÄTVERKET och ATT NÄTVERKA

Ni som kommer på att ni vill träffas utanför modellteckningen, glöm inte att ta varandras telefonummer eller mejl. Det finns möjlighet att kontakta varandra för samåkning och ”egna” tecknar- målarträffar genom att använda sajtens kommentarsfält. Ett sätt att hålla kontakten med andra tecknare är också genom modellteckning på facebook .
Mejl och sms-listan är ett sätt att nå tecknare med mejl genom Superadministratören och Administratören för sajten, på så sätt har vi så att säga ”ett nätverk” på drygt 180 tecknare. De, administratörerna, lämnar dock bara ut kontaktuppgifter i undantagsfall. Läs mer om integritetspolicyn (GDPR).

MEJL- OCH SMS-LISTAN ett konto på sajten

• Genom mejl- och sms-listan får du information om tider för modellteckningen och påminnelser om dem och ev. ändringar. T.ex. om nya tillfällen som inte hunnit komma med i något program.
• Du kan få information från andra tecknare (målare) eller själv dela med dig av sådant du tänker kan vara av intresse för tecknare. Tecknar- eller målaträffar, utställningar m.m.
• Du kan lägga upp bilder och göra inlägg.
• Mejl- och sms-listan är också viktig för att visa museet att du är intresserad av att krokin fortsätter.
• Mejl- och sms-listan gör det möjligt att nå de som är intresserade av att teckna och att visa att de finns. Den är en grund för nätverkets kommunikation.

Sms-listan är i nuläget inte uppdaterad och används därför inte!
Du kan bara komma med på mejl och sms-listan genom att anteckna dig på den vid en teckningsträff.

Kontaktuppgifterna lämnas inte ut. Se mål och policy för modelltecknarnas nätverk samt integritetspolicy (GDPR).

Om du vill bli struken från listan så svara på nästa oönskade mejlutskick med att du vill bli struken.
Om det istället är så att du inte får någon information längre, så ring mig (telefonnumret delas ut vid kroki och modellteckningen) eller kom vid nästa tecknartillfälle och se till att anteckna dig igen. Jag kan ha läst något tecken i din adress fel.

LOGIN och LÖSEN

När du sätter upp dig på mejl och sms-listan så lägger administratör och mejl- och sms-listansvarig (Marica) in dig så du får en användarprofil på sajten. Det innebär att du kan logga in för att ladda upp dina bilder i galleriet och göra inlägg (likt de som syns på startsidan).
När din användarprofil är skapad så skickas inloggningsuppgifter till dig via mejl. Nu kan du logga in för att ändra i den, byta mejladress eller namn t.ex. (dock inte användarnamn). Då vi har begränsade resurser för att skydda oss från ev. läckor uppmanar vi dock våra tecknare att inte ange några uppgifter utöver namn, e-postadress samt ev. telefonnummer. Läs mer i integritetspolicyn.

Inloggningen är något omgjord och förenklad – återkommer om det … men rensa din webbläsares ”cacheminne” så ändringarna gjorda på sajten kommer med (i annat fall laddas sajten upp utan ändringarna).
Dock, vad som fortfarande gäller: första gången du gör ett inlägg behöver din användarprofil ändras och ditt inlägg godkännas. Skriv bara på och försök göra klart det så långt du kan och skicka det, så får vi administratörer det automatiskt och kan godkänna inlägget och utöka dina rättigheter på sajten.

I samband med att sajten flyttades till ett annat webbhotel (våren 2013) så försvann rättigheterna att göra inlägg för alla, även för dig som kanske tidigare kunde göra inlägg.
Det behövs inget login för att kommentera.

PÅ MUSEET

Visa gärna personalen på museet din uppskattning, de gör iordning salen till varje tillfälle och städar efter oss. Respektera varandras behov av lugn under tecknandet, kom t.ex. i tid, hjälp gärna till att göra i ordning, stäng av mobilen (om du inte väntar ett viktigt samtal förstås). Se till att hålla brandvägar fria i salen.

VILKA ÄR MED I KROKIGRUPPEN 2022?

Krokigruppen består för närvarande av Jan, Jan-Erik, Nader, Maggan, Ulrika, Klara och Marica. Vi avtalar tider för modellteckningen med museets representant, ordnar fram modeller, pratar om lämplig lokal, webbpolicy och sprider att teckningen finns, och ber andra tecknare att sprida att teckningen finns, så att många kommer.

VEM DRIVER KROKI OCH MODELLTECKNINGEN?

Idag 2022 är det ett löst drivet nätverk av tecknare tillsammans med Dalarnas museum.
Konstellationerna bakom kroki- och modellteckningen har varierat något men platsen har varit densamma … Dalarnas museum. Det har tecknats modell på Dalarnas museum sedan åtminstone 1970-talet och många ser det som en institution.
Konstellationerna har varit Dalarnas museum tillsammans med bildningsförbund (), Fornby folkhögskolas estetiska linje (där Kent Boholm under många år ledde krokin) och även fristående konstnärer (Britta Lennbladh) och nu är det med ett nätverk som började utvecklas 2008 genom att en konstnär (Fleming Olsson) samlade vänner som var intresserade av att kroki- och modellteckningen skulle tas upp igen efter Museets ombyggnad 2006-2008.

Det nuvarande arrangemanget grundar sig på den överenskommelsen. Den innebär att tecknarna ser till att så många som möjligt kommer och tecknar samt ordnar med modell och att Dalarnas museum står för lokal.

De ursprungligen samlade tecknarvännerna, ”Gruppen” som höll kontakten med museet är inte längre desamma. Så var också tanken, det ska vara lätt att komma med och det ska vara lätt att gå ur Gruppen, alltefter intresse och möjlighet att sätta av tid. I den tanken ligger också att hålla nere administrativt arbete så mycket som möjligt då det drar fokus och tid från att ordna teckningstillfällen, informera om dem och se till att folk kommer.

SAJTEN, WEBBPLATSEN – tillkomst och utveckling

Sajten (webbplatsen) sattes upp på tecknarens (Marcos) initiativ (tror att det var 2009 om jag minns rätt). Sajten sattes upp med wordpress som plattform, på hans egen virtuella server. Det mycket passande domännamnet ”Modellteckning.se” råkade vara ledigt och då gällde det att vara snabb att haffa det, vilket Marco gjorde genom att registrera det.
Våren 2012 avlöstes Marco som webbadministratör av en annan tecknare (Nader) för att ta hand om sidans utseende och under året 2013 fick vi förstärkning av ännu en tecknare (Linus) som kunde åta sig att migrera sajten från Marcos till ett annat hotell (One). Våren 2013 flyttades webbplatsen och samtidigt avlöstes Marco av Linus som domäninnehavare. Kostnaden för sajten på det nya hotellet är ett par hundra mer om året. Vi har kompenserat domäninnehavaren, även vår webbmaster och superadministratör, till en del för den kostnaden, men långt ifrån allt, genom att skramla lite pengar till den under åren.
Det gamla mejl- och sms-programmet avvecklades 2012. Därefter har g-mails tjänster använts fram till sommaren 2018. Nu sköts åter mejlutskicken genom sajten. En kostnadsfri tjänst för SMS- utskick har Marica (som sköter utskicken) ännu inte och är därför restriktiv med dem.
Våra administratörer arbetar kontinuerligt på att förbättra sajten. De behöver era synpunkter för att kunna göra den riktigt bra. Sajten gör det lättare att sprida information och hålla alla tecknare och presumtiva tecknare uppdaterade.

STORT TACK FÖR INITIATIVET TILL SAJTEN, WEBBPLATSEN!!!

Marica

2 Comments

 1. Hej!

  Jag ser att ni har öppen kroki nu på lördag 1/10 på Dalarnas Museum. Stämmer det? På museets hemsida finns det inte med.
  Mvh
  Anna Linder

  • Hej!
   Jag såg din kommentar alltför sent. (Jag har varit på flytthjälpsresa till västkusten) Det stämmer att vaktmästarna blev lite överraskade av att vi kom dit. Men tiderna som står på modellteckningens webbplats (det vill säga här)och på affischen har vi tagit fram tillsammans med museets programsamordnare. Därefter har museets grafiker skrivit in tiderna på affischen, så varför de inte finns med på museets webbplats vet jag inte. I vilket fall så fann sig vaktmästarna snabbt och kunde ordna fram en liten lokal iallafall, som väl var, stort tack till dem! En lokal som egentligen är bättre än hörsalen om man inte är fler än vi var i lördags.
   Därefter kollade vaktmästarna att alla krokitider som de har fått info om finns med framåt i höst, och det gör de. Hoppas vi ses framöver. Marica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.