Modellteckning

med kroppen som referens

meny

boktips: K. Nicolaïdes och A. Cahner

Jag hittade ett par boktips om kroki och modellteckning på wikipedia när jag letade efter lämpliga engelska sökord att tagga mina krokier med. Jag har inte läst dem, böckerna alltså, utan lägger dem bara här som tips värda att kolla upp.

Det ena tipset är Kimon Nicolaïdes, The Natural Way to Draw: A Working Plan for Art Study.
Hämtad 2017 04 17: https://www.amazon.com/Natural-Way-Draw-Working-Study/dp/0395530075
ISBN-13: 978-0395530078

Det andra tipset är en bok skriven för dig som står modell, av Andrew Cahner:
Hämtad 2017 04 17: https://www.amazon.com/Art-Models-Handbook-Classes-Artists/dp/1442169699
ISBN 978-1-4421-6969-2

Men bara introduktionen av Kimon Nikolaides visar att han har en attityd till kroki och modelltecknandet som jag verkligen kan skriva under på.

Klipp ur K. Nicolaïdes introduktion till ”The Natural Way to Draw: A Working Plan for Art Studies”

Jag tog mig friheten att göra ett klipp ur introduktionen och översätta det till svenska:

”… Det finns bara ett riktigt sätt att lära sig att teckna och det är det helt naturliga sättet. Det har inget att göra med konstfärdighet, knep eller särskilda tekniker att göra. Det har bara att göra med det korrekta observerandet, och med det menar jag en fysisk kontakt med alla sorters objekt genom alla sinnen. Om en student missar detta steg och inte praktiserar det under åtminstone de första fem åren [av sina studier], har han kastat bort det mesta av sin tid och det är nödvändigt för honom att gå tillbaka och börja om igen.

Arbetet som lärare, som jag ser det, är att lära var student, inte hur hen ska teckna utan hur hen ska lära sig att teckna. De måste skaffa sig några riktiga metoder att ta reda på fakta [hur det ser ut eller ligger till] själva annars blir de begränsade för resten av sitt liv till de fakta deras lärare relaterade till. De måste upptäcka något av det konstnärliga skapandets natur – de dolda processer genom vilka inspirationen arbetar.

Kunskapen – vad som finns att kunna om konst – är allmängods. Den finns i många böcker. Vad läraren kan göra är att peka på vägen som leder till färdighet och försöka övertala sina studenter att ta den vägen. Det kan inte bara vara ett färdigt recept, något konstgrepp eller metod.
Min hela metod består av att göra det möjligt för studenterna att få erfarenhet. Jag försöker planera saker för dem att göra, att tänka på, få kontakt med…”

Marica


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer