Rita Raskt i Rättvik

20200209-112105-7.jpeg 20200209-112200-8.jpeg 20200209-120643-9.jpeg 20200209-111828-4.jpeg 20200209-111903-5.jpeg 20200209-112024-6.jpeg 20200209-105849-1.jpeg 20200209-110155-2.jpeg 20200209-111003-3.jpeg 20200209-105754-0.jpeg

Den här gången var det i modellteckning i Rättviks kulturhus och det var en bra och rymlig lokal och trevlig och engagerad stämning. Fint just med ljuset sen med lampor som gav både bra huvudljus och sen även lite svalare spottar som höjde upp tonerna extra och lyfte fram modellen mot bakgrunden och gav fina förhöjningar.

Nu körde jag på med linjer som vanligt, skulle behöva förmå mig att testa med tusch eller kol någon gång, den här gången hade varit riktigt bra. Gick väl upp och ner med linjerna också, han inte få med hela alla gånger men försökte fokusera på händer och fötter så man inte bara swishar förbi dessa i sista sekunden.

Bra växlingar i tempo också med lite variation i två till fem minuters-poserna, lite längre och lite kortare om vartannat så det blev bra dynamik i tecknande kände jag och med bra modell och poser. Sista en lite längre och även stolen hanns med under kvarten vi hade :), är ju kul om inte alla svävar och hänger i luften i krokieteckningarna. Fast det blev på bekostnad av för stort huvud insåg jag, och håret blev badmössa alt lampskärm så jag vet inte med prioriteringen där ändå. För liten tumme också, men ändå inte helt oformlig hand så det blir att nöta på med hand och fotteckning så ska väl det hitta in sig så småningom också, att kunna indikera och få in dessa så uttrycksfulla och komplexa kroppsdelar med lite mera finess i snabbskisserna. Att få in deras gester och konstruktion, en hand kan ju vara lika komplex som kroppen i sig tänker jag med sina delformer, leder och sammantagna pose, blir som en kroki i krokin så att säga.

Bookmark the permalink.

3 Comments

 1. Ja, nu hittade jag den på en gång! Jättefin sajt, snygg också. Kul att till exempel se hur modellmålningen växer fram…
  Tipset med ritbrädan för ”hardcoretecknare”.
  Marica

 2. Tack för kommentarerna och funderingarna runt bilderna! :), jo ursäkta jag har viss förkärlek för alliterationer så det slår lätt över ibland, vad gäller sidan så var startbokstäverna rätt för bloggsidans namn fast det skulle vara ’flit & flärd i florens’

 3. Rita raskt i Rättvik – du är fyndig du. Du nämnde att du hade en sajt som heter någonting som typ ”fria figurer från Florens” också ett fyndigt namn. Jag har sökt på frasen för att hitta på din sajt och läsa mer om det du samlat om olika material där – men jag hittar den inte.
  Fint ljus i Rättvik var det – intressant!
  Gillar nr 4. Vet inte om det är tyngden och vridningen som kommer fram så tydligt som gör det. Det känns att hennes utsträckta arm är tung. Eller så är det volymerna, formernas disposition som är vacker. (Här finns minsann händer och fötter med lagom detaljeringsnivå.)
  Gillar 5 också. Det kanske är hennes sätt att stå. Det är inte så många av modellerna som kan stå så där självklart med händerna i sidorna.
  7 är också speciell. Det är bra att kunna få fram att hon böjer och vilar på det främre (i bilden det bakre) kortare benet!
  … också 9. Det är nog att den känns levande med en blick – även om det inte finns några ögon. Blicken ligger i hållningen. Igen, så står hon väldigt stadigt!
  M.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.