Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2013 12 28, 16 kom på krokin. marica

Vi var sexton som kom och tecknade. Åtminstone tre av dessa hade möjlighet att komma just för att det var under julhelgen.
Sassa, vår modell använde ”yoga”poser. Efteråt kunde vi stanna kvar lite och visa vad vi gjort för varandra. Några hade bråttom hem till julgäster, jul- och nyårsfix eller kände som jag att det kan vara skönt med en paus. För min del har det varit mycket julmiddagar med tillhörande sällskap. (Tomtar och andra nissar.) När det gäller mina bilder blev det, kol, igen….som någon kommenterade det – jag har fastnat i kolträsket. Jag hade fällt några kommentarer om att jag borde ta mig ur mitt koltecknande. Men som någon annan sade som ägnat sig åt linjer. ”Det är en sådan vacker linje!” ”Jag kan inte motstå det – och varför ska jag behöva göra det, jag gör ju som jag vill!” Jag blev påmind om mitt linjetecknande och även om jag tecknar kol så är det ”vackra linjer”.

kroki 2013 12 28 liten (547x800)I vilket fall, den här gången ställde modellen klockan att ringa 30 sek innan hon bröt ställningen. Det som hände var att jag lyfte kolet från pappret när klockan ringer som jag brukar – och sedan står hon kvar – och jag inser att jag kan ”hinna att göra klart”, åtminstone bara skissa upp resten. Vilket syns ganska tydligt. P. kommenterade det med ”- och sedan slog kontrollfreaket till.” Ja, eller nej!? När jag tecknar snabbt så är det just för att komma ifrån kontrollfreaket (30 sek är kort tid ) och låta det avslöja sig som jag annars inte ser eller släpper fram. Fast idén att ”göra klart” är nog en ”kontrollidé”. Fast det styr nog inte resultatet ändå, kanske. Det där får jag fundera på.

I det här inlägget ska jag återge en del tips och kommentarer från de andra, men det är en engångsföreteelse, helst vill jag att de gör egna inlägg.

Övningar: Ett anknyter till ett gammalt inlägg som M. gjorde alldeles i början – tips på övningar man kan ge sig själv för att utvecklas i sitt seende och tecknande/målande. Den här gången var det C. som berättade om en väninna som ger sig uppgifter. När hon hade kontakt med henne sist hade hon gett sig i uppgift att studera färgen gult under en månad. Det går till så att hon väljer ett gult föremål och sedan studerar och tittar hon på det en stund varje dag 10 minuter eller 1 timme. Månaden innan var det färgen blått osv. Hon har även gett sig uppgiften att tex bara rita i trekanter, cirklar, fyrkanter etc.
På liknande sätt kan man göra vid krokitecknandet. Jag vet t.ex. att N var väldigt inspirerad av B:s skisser och försökte hitta samma angreppssätt och har på så sätt kunnat utveckla nya kvaliteter i sitt tecknande.

Målarkurser: J. har redan anmält sig på två målarkuser akvarell varav åtminstone den ena för Maria Ginzburg.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer