Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2019 01 26 Marica

Vi var 12 tecknare idag. Att vi inte var fler tror jag beror på att det här tillfället inte varit utannonserat lika länge som förra lördagens, som legat ute för kännedom i över ett år. Dessutom har museets affisch inte kommit fram och ut än, inte heller har jag (tror jag) lagt in tiderna på visitsödradalarnas nätplats. Vi behöver hjälp att sprida tiderna så det kommer många och blir intressant för våra duktiga modeller att stå!

I vilket fall, vår modell gjorde ett fint jobb, som alltid och jag fortsatte med att försöka teckna på ett annat sätt med kolet. Att lägga de ljusa partierna först för att sedan gå djupare till svärtan.
Tja, jag gick vilse i det ljusa molnet, kan man säga. Det syns på bilden och det blir också svårare att få till en kroki eftersom när jag tecknar med kol är de svartaste punkterna eller fälten som definierar och också blir referenspunkter att förhålla sig till även i en snabb skiss… eller särskilt i en snabb skiss. (Se händerna nedan)

Så de ljusa molnen var där och så småningom kom jag på att på grund av dem, på grund av att jag börjar med det ljusaste så blir det ju de ljusaste fläckarna som blir referenspunkterna, precis som när jag tecknar på svart papper. Så det blir som att teckna på svart papper, men att istället definiera de ljusaste partierna genom att utelämna dem!

Till dagen hade jag införskaffat en ny leksak, ja ett verktyg, något som jag får erkänna att jag aldrig använt mig av, ett knådgummi! Min iver var stor att hitta en anledning att använda det, så jag bredde på med svärtan i förvissning om att jag nu skulle kunna lyfta bort det. Inte bara det, det går att lyfta bort med stor precision.
Gummit går att forma till den smalaste spets. Det var skönt att inte vara så aktsam om de vita partierna. Annars är det ju så att har man satt kolet där, så sitter det där och det blir lite halvskitigt och bilden, linjer, fältens form, tappar skärpa. Så, det blir ju enklare och kanske inte längre en sport att renodlat teckna med kol.
Visst var det så nu med, helt rent blir det inte med knådgummit, men förvånansvärt mycket av kolet går att lyfta bort.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer