Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2019 02 09

19 tecknare kom idag, lite bättre uppslutning än sist. Idag har jag med mig affischer och kort med årets program för kroki och modellteckningen. OBS! Fler tider med t.ex. heldagar kan tillkomma liksom kvällskroki under sommaren – men vi har inte bestämt något än.

Mina försök att teckna med det vita som referens fortsatte, men jag lade till att utgå från de djupaste skuggorna också, för att hitta i kolmolnet. Knådgummit var också med. Min insikt om att jag tecknar både utifrån att se de vita fälten som referenser samtidigt med de svarta växte under passet. Idag kunde jag konstatera att det här sättet att teckna, att få med hela gråskalan – är för tidsödande för att jag egentligen ska hinna göra en kroki. Det blir också … åtminstone eftersom jag är ovan … lite splittrande att använda både det vita och det svarta som fokus.
Jag försökte också teckna ut alla svarta fält först för att så att säga teckna ut bilden … men fastnade ofta i någon del ändå.

Efteråt kommenterade jag det med att säga att nu förstår jag vitsen med att teckna på grått papper. Då kan man ju teckna ut det vita med vit krita och det svarta med kol. Men frågan är om man hinner göra en kroki? Man får ha kolet och kritan i var hand och vara en demidexter, eller vad det nu heter. Ambidexter heter det, sade J. Hennes son är ambidexter och fick lov att som liten välja vilken hand han skulle öva att skriva med.
Jag fick faktiskt också välja, men det kan man verkligen inte tro idag. Min fröken rekommenderade mig att välja höger, allt blir lättare då. Med tanke på kameran jag fått låna som har en massa fiffiga handgrepp för att kunna manövrera och ställa in den snabbt, är jag glad att jag lydde hennes råd. Den är definitivt gjord för högerhänta.

Åter till det grå pappret och om att välja antingen eller. Det kändes lite nedslående, att behöva välja det ena eller det andra och alltså gå tillbaka nu när jag tyckte att det var så kul med ”kolmolnen”. Men, jag gör ju som jag vill så det är väl bara att strunta i det och testa vidare med mina ”kolmoln”.
Jag skrev precis klart ett inlägg jag började på i oktober förra året (råkade se det när jag gick in här på sajten). Det handlar om relationen mellan kroki och kalligrafi. Jag har lagt märke till att en del krokier ser lite ”kalligrafiska” ut. Det kanske också är ett spår att utforska? Då ska jag ha mjuk pensel. En ny leksak att införskaffa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer