Modellteckning

med kroppen som referens

meny

kroki av samtal eller diskussion

mötesanteckningar 2021 10 06 -Krokin är tillbaka?

*uppdateringar om fb (framförallt i Brevet om fb-grupper ) gjorda 2021 10 10

Hej på er!

I onsdags hade vi ett litet möte om att börja teckna igen! Vi kom fram till att jag ska ta kontakt med museets representant, J-E tar kontakt med modellansvarig och får fram ett första datum! PREMIÄR!
A. lägger sina ögon på sajtens UX-design, så får vi se om den kan bli lite bättre. Dessutom fb-grupperna. Det finns två-
Läs mer om det i mötesanteckningarna nedan …

3 närvarande: A, J-E och jag, admin.
Tyvärr lade min dator av precis innan mötet … därför kan det ha varit problem med att komma in och med- nästa gång blir det zoom (hoppas jag) istället.

Alltså, när det gäller krokin – det ”problem” vi har är att få tillgång till bra lokaler! (Tillgängliga, centrala, nära buss och tåg med parkering.) Modeller och tecknare finns ju!

 1. Återuppta modellteckningen på museet?
  Jag tar kontakt med Dalarnas museum för att avtala ett möte med oss, vi som ses här idag, om att återuppta kroki och modellteckningen?
  1. I så fall vilka datum, vi vill helst att det är fortsatt lördagskroki mellan 12.15-14.00 då det är en inarbetad välbekant (=lätt att kommaihåg) tid.
   J-E tar kontakt med modellansvarig och de tar kontakt med modell och föreslår en första krokitid. Premiär!
  2. Dessutom hör vi om museet är intresserade av att stötta kroki på flera ställen i Dalarna? I såfall hur?
   1. Genom en av våra modeller har vi en kontakt på Smedjebackens kommun som uttalat intresse för att nätverket modellteckning, ordnar/har kroki där.
   2. Rättvik kommun har också varit positiva ev. även Leksand.
   3. Borlänge, på folkhögskolan?
   4. Kroki på fler ställen, hänger också på om vi kan få tillräckligt med tecknare till de olika tillfällen för att göra det intressant för modellerna att stå. Om vi behåller betalningsmodellen att var tecknare betalar direkt till modellen, vilket för över till nästa punkt.
 2. Marknadsföring – spridandet av modellteckningens tider och om modellteckningen …
  1. Vi har en sajt Modellteckning.se. och två facebook-grupper(fb) varav en är skapad under fb-sidan Modellteckning – kroppen som referens och den andra är en offentlig grupp* Kroki i Dalarna.
  2. Sajten modellteckning.se är öppen och offentlig.
   1. Men man behöver surfa dit aktivt. Det går förstås att länka till och från sajten och dess inlägg. Sajten går att prenumerera på/följa så att man får ett mejl/en notis när ett nytt inlägg publiceras. Googlar man modellteckning på chrome eller Edge så kommer sajten med på första sidan, väljer man bilder så kommer krokier från vår sajt med bland de första resultaten.
    På sajten kan alla läsa och kommentera utan att behöva vara registrerad nätmedlem (dvs ha ett konto på sajten). Registrerade medlemmar kan lägga upp sina bilder och skriva inlägg på den. (Kan göra sin inlägg privata med lösen)
  3. facebook-grupperna(fb): Modellteckning-kroppen som referens och Kroki i Dalarna, nås bara av medlemmar i facebook.
   1. Fördelen med fb är att det endast behövs en knapptryckning för att sprida inlägg dvs både info och bilder på facebook som är en gigantisk community och att det är enkelt att lägga upp sina foton av sina krokier där.
   2. Vi har samma policy i fb-grupperna som på sajten och IRL under kroki och modellteckningsträffarna. Vilket innebär att det endast är de som faktiskt går och tecknar IRL som kan bli medlemmar i gruppen. (Eller ska vi tänka om där?)
  4. J-E tar tag i Modellteckningsgruppen
 3. Digitala verktyg för tecknarna.
  (Oavsett vilket socialt medium som används så vill vi, som sagt, att det endast är de som faktiskt går och tecknar som gör inlägg. Det handlar både om tecknare och modellers säkerhet och trevnad samt tiden som läggs på administration. Se vår policy)
  1. Sajten behöver utvecklas!
   A. ska granska den kritiskt och komma med ideer och synpunkter.
  2. Facebooksidorna -behöver också utvecklas.
   1. Informationen på dem är inaktuell.
   2. Fördelen med fb är som sagt lättheten att sprida inlägg dvs både info och bilder. Med endast en gillaknapptryckning kan alla vännerna till knapptryckaren se det gillade inlägget om det är en offentlig grupp.
    Det är också lätt för tecknare att ta kontakt med varandra och det är enklare att lägga upp bilder, många är välbekanta med hur man gör. Det är enkelt att ordna egna målarträffar med utvalda kompisar. Ett forum för tecknarna och modellerna också förstås.
   3. J-E tar som sagt tag i Modellteckningsgruppen
 4. Kopplingen mellan de olika sociala medierna.
  1. För att bara behöva hålla en kalender aktuell, en lista med mejladresser och namn på nätmedlemmar (som kan skyddas enligt GDPR) och att inlägg samt bilder bara behöver laddas upp och uppdateras på ett av de sociala medierna – så är det bra om samma inlägg, bild och kalender kan visas på flera olika nätplatser. Det vill säga att försöka få koll på hur kopplingen mellan t.ex. sajt, facebooksidor, instagram, tecknares sajter, fb … kan göras. Det sparar tid och minskar risken för inaktuell information.
   Vilket jag lagt en del tid på och fortsätter med – och gärna tar emot hjälp!
 5. Utställning: Ja, det är klart att vi ska ha. J-E har varit på spaning efter lokal -nästa möte
 6. Sammanfattningsvis:
  1. Jag kontaktar museet för ett möte. (och fortsätter även med sajtkopplingar)
  1. J-E kontaktar modellansvarig om modell och ett första datum för kroki.
  1. A granskar modelltecknings-sajtens (UX-design).
 7. Får ok att mejla ut den här sammanfattningen till tecknarna.
 8. Nästa möte: 3 november på zoom (hoppas jag).

Sammanfattat 2021 10 09
www.modellteckning.se

topp >>

PS. pågående arbeten och förslag sedan tidigare

ja, jag håller det samlat här för att inte glömma bort dem. Tycker att det fortfarande är aktuellt att ta tag i någon gång.

 1. Kroki och modellteckningsevent 1 eller 2 dagar, med inbjudna föreläsare, visningar … ta fram trycksaker och digitala visningar inför det
 2. ev. andra möjligheter att teckna/måla modell, – nya former?
  (krokicafé, eller andra mindre fasta grupper som träffas, samarbete med krokigrupper i annan regi? Croquis café online? Vi pratade vidare om detta som vi tog upp på förra träffen.
 1. Hur ska vi lägga upp ev. samarbete med krokiträffar med A. J., från Smedjebackens kommun, Kultur & Bibliotek? (Kan ju gälla som ref. för andra grupper?)
 2. Hur ska man få fler krokitecknar sajter/grupper att bjuda in nätverkets tecknare???
 3. Platser, ledare och former för enskilt och eller att samlas för att teckna kroki ute (café, järnvägsstation …). Att formulera en teckningsuppgift med inlämning och en deadline.
 4. Återkommande frågor är:
  Om kunskap och bildande. Utveckla sitt tecknande och sina tankar om det (konstteoretiska grunder, erfarenheter … )T.ex. Inspirera till att formulera sig om kroki vad tecknandet betyder och kunskapssynen”? Skriva om någon inspirerande tecknare? … T.ex. J-E:s inspirerande mejl.  Att lägga upp på sajten (modellteckning.se)? Återkommande diskussion i gruppen om kunskapssynen! Lokal, – modellmåleri (lokal, modeller, affischering). Kompletteringsträffar till museets kroki- och modellteckning. Öppenhet och administration
 5. Utställning: (Rättviks kulturcentrum. Annika Berglöf är kontaktperson….
 6. Trycksaker från kroki och modellteckningen? Inget gemensamt material, men kanske en gemensam beställning?
 7. Kan vi göra något mer för modellerna?
  Hitintills har vi …För de som anmält intresse för att stå modell:
  1. mejlat tecknarna om att vi har modeller som gärna står.
  2. Admin har skrivit ett brev till modellerna så de förstår att de är viktiga och hur mycket vi uppskattar dem.
 8. Digitala möten om kroki och modellteckningen som är öppna för tecknarna. Värdskapet för dem kan rotera.

topp >>

Öppet brev från mig till A och J-E.

Ja, det är ju viktigt med transparensen … i ett nätverk tycker jag, för förtroendets skull. Eller?

facebook

Nu så här efter mötet så kollade jag upp våra fb-grupper: Modellteckning-kroppen som referens och Kroki i Dalarna. Numera kan jag ju det, men jag ser mig fortfarande som ny på fb och det är mycket jag inte begriper mig på när det gäller hur och vad som delas och hur jag kan påverka det. Men vi ska försöka få dem att fungera bättre (vad jag nu menar med det?). Då måste jag veta lite mer. Så jag skriver det här för att lära mig och samtidigt låta er veta hur mycket eller rättare sagt, lite jag vet.

I vilket fall har jag förstått att våra två fb-gruppen är av olika slag.
Den ena är sluten ligger under fb-sidan (Modellteckning) och den andra är offentlig (Kroki i Dalarna).  Vi kan alltså ha den sluten, offentlig och eller ansluten till en fb-sida. Frågan är vilken vi ska ha och eller om det är bra att ha både och?

topp >>

fb-gruppen Modellteckning – kroppen som referens är (troligen en sluten) är ansluten till fb-sidan Modellteckning -kroppen som referens.*

Nu när J-E lagt till mig i gruppen för fb-sidan ser jag att jag kan bestämma vem både inom och utom gruppen som jag vill ska se mina inlägg! Följarna bör kunna se inläggen från gruppen. (Uppdateringar av länkat material bör också kunna ske.) Det här ger möjligheter för tecknarna att kontakta varandra direkt och om de så önskar ”privat”, mycket bra tycker jag! Vår dåvarande admin som lade upp sidan har gjort ett bra jobb – vi har bara inte begripit det!

Dock precis som för en sluten grupp behöver admin/värden för fb-sidan veta om den som vill registrera sig i facebook-gruppen också är registrerad nätmedlem på sajten (för att följa vår policy). Registreringsknappen leder vidare till vår sajt modellteckning.se. Därefter behöver den som vill vara med i sidans facebook-grupp skriva i kommentarsfältet på sajten att han eller hon vill vara med på fb. Eftersom fb-gruppen lades upp av dåvarande admin för sajten så kunde hen kolla av mot sajtens tecknarlista om den som ville registrera sig var med på den och då lägga till henne eller honom i fb-gruppen.
Messenger meddelandena går till värden för gruppen. Gruppen har 32 följare.

J-E ska utveckla gruppen

– Men jag kan nu förstå att det är jag (admin för sajten) som har hand om ”pappersmejl och sms-listan” som kan be värden för gruppen att skicka en inbjudan så fort en tecknare antecknat sig på den vid en kroki-och modellteckningsträff! Vi kan ordna en inbjudan med en gång – fast kanske efter att gruppinfon är uppdaterad!?

Vi har alltså ingen sluten grupp …*

En sluten grupp innebär att inlägg och medlemmar inte syns offentligt. Om följarna kan se inläggen från gruppen utan att vara medlem vet jag inte.
För medlemmar kan förstås en sluten grupp fungera och kanske kännas friare.
Men, det innebär att värden behöver veta om den som vill registrera sig i facebook-gruppen också är registrerad nätmedlem på sajten (för att följa vår policy).

– Det innebär att jag som (admin för sajten) som har hand om ”pappersmejl och sms-listan” som kan be värden för gruppen att skicka en inbjudan så fort en tecknare antecknat sig på den vid en kroki-och modellteckningsträff!*

fb-gruppen Kroki i Dalarna är offentlig.

I en offentlig grupp är inläggen synliga utanför gruppen och vilka som är med i den. Med endast en gillaknapptryckning kan alla vännerna till knapptryckaren se det gillade inlägget om det är en offentlig grupp. Förfrågan om registrering i gruppen skickas direkt till värden för gruppen.
I en offentlig grupp är det alltså istället värden som får ta reda på om den som ansöker om att vara med är med i nätverket bland tecknare, dvs ta kontakt med admin för sajten som kan kolla listan över tecknare på sajten.
På så sätt behövs kopplingen till sajten på något sätt – där en lista med nätverkets mejladresser och namn ligger i enlighet med GDPR. Fb-gruppen Kroki i Dalarna har 25 följare.

topp >>

Sajten Modellteckning.se behöver utvecklas.

Jag hade tänkt göra det under pandemin, men det är inte gjort än. Önskemål från tecknare är att den ska vara mer interaktiv med andra sociala medier, tecknares instagramskonton, säljsajter chatt t.ex. ” Som N sade >> Det gäller att vara i ”virveln” där det händer. Koppla instagram till sajten och eller vice versa, chatt-möjlighet.<< … Tanken är att det är tecknarnas texter, bilder, tankar, ideer och kunskap, tips som ska fylla sajten.

Därför har jag börjat med att kolla upp vilka plugin som ingår i modellteckningssajtens plan på .one (webbhotellet) och vilka plugin som kan läggas till (med tanke på GDPR). (Vilket tagit en evig tid)
Vi har också ett upplägg för föranmälda träffar med minimal administration genom anmälan på sajten för att på så sätt få koll på hur många som faktiskt kommer. Ev. förhandsbetalning till modellen. Men det är inte upplagt och testat på sajten än.

Jag tänker att sajten ska kunna vara ett verktyg för att komma överens om samåkning, privata målarträffar och annat, (utställningar, tecknares sajter och event, gallerier …) men kanske att den känns alltför publik för att användas till det. Det går ju att som kontohavare och nätmedlem göra sitt inlägg privat och endast tillgänglig för andra nätmedlemmar – men det kanske känns alltför komplicerat.

En tecknare kan inte kontakta en annan tecknare specifikt på annat sätt än genom en förfrågan genom administratören. Ev. skulle det fungera i en privat zon på sajten. Eller så använder man sig av en fb-grupp istället.

topp >>

Kopplingen mellan sajterna och vår policy.

Vi har som sagt samma policy på sajterna som IRL under teckningsträffarna.

När det gäller vår lista på sajten över mejladresser och namn på nätmedlemmar  och som används för utskick och för att hålla reda på vem som får göra inlägg och lägga upp bilder så skyddar vi den enligt GDPR. För att kunna fortsätta att skydda den blir det viktigt att veta och kunna bedöma hur kopplingen (dvs vilka tillägg (plugin) som används) mellan sajt och sociala medier bör göras.

Policy

Ni vet förmodligen att jag vill hålla nere allt administrativt arbete så mycket som möjligt, vilket ingår som en del av vår policy. Den finns att läsa på sajten.
Dessutom, för att spara tid i arbetet med att hålla information aktuell och minska risken för inaktuell eller motstridig information (om mötestider och liknande) så är det bra om samma inlägg, bild och kalender kan visas på flera olika nätplatser (instagram, facebook, tecknares sajter…) och endast behöver ändras en gång från något av ställena (så man inte behöva gå in på alla).
En variant på det har vi när det gäller kalendern. Den ligger egentligen på google och är knuten till ett g-mejlkonto men syns på sajten (och den kan förmodligen även länkas att synas på fb-sidorna om man vill det). Rätten att ändra i kalendern kan delas ut till en eller flera av den som så att säga äger g-mejlkontot kalendern är knuten till.

topp >>


Kommentarer

2 svar till ”mötesanteckningar 2021 10 06 -Krokin är tillbaka?”

 1. Hej, vad otroligt flitig du är Marica!
  Ej läst riktigt allt, men vill gärna bli registrerad för att få info om när det är kroki mm.Tack!/Ninna

  1. Tack Ninna! Snäll du är. Du får mejl om info så fort jag, vi har något, du är registrerad sedan länge. Du har bara inte hört något eftersom det inte funnits något att berätta! Men snart så …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer