Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2018 05 26 marica

Det är verkligen sommar. Det har varit varmt i flera veckor och jag förväntar mig gassande värme när jag sticker in huvudet i Larssons vébo i Sundborn. Vi ska vara där och teckna idag. Solen skiner, klockan är runt tio och det är redan varmt. Så, förvånad jag blir av att känna hur svalt där är, kanske modellen behöver en värmefläkt i alla fall? Nej, det tyckte hon inte var nödvändigt!

Så brun hon är, ja, det är många andra också förstås. Men den där solbrännan, den är verkligen ett problem för mig när jag tecknar. Det sätter också min vana att leta efter de ljusaste partierna för att organisera intrycket av kroppen på prov. Så mörkt brun! Och ställena som är lite ljusare är ju de som inte solbelysts och som alltså i vanliga fall ligger i skugga och är mörkare: under haka, i armhålor, fotsulor och till det vitheten på de delar som varit täckta av kläder – det blir bara kaos. Men samtidigt har jag ju inga problem med att läsa samman henne som en hel kropp, så jag måste använda mig av något annat.

Det hela är lite oklart… När jag sedan ska göra modellstudien, så har jag ett grafikpapper – kolet jag använder hugger direkt, det går inte att gradera svärtan, inte tona ut och inte att ta bort de linjer eller fält jag lagt. Ännu en utmaning. Men den kunde jag klarat mig utan, det var väl bara rent ut sagt dumt att ha fel papper med sig!

I paret Larssons vébo.

Vi var tretton eller fjorton tecknare som kom under krokin och sedan var vi tio kvar för modellstudierna. Och så behaglig lokal. Bra ljus, takfönster och ett smalt fönster i skugga, lagom varmt, stafflier och plats för att stå eller sitta. Nära till restaurant med både buffe och fika. Fin trädgård utanför.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer