Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2019 08 31 Marica

Vi var 9 tecknare som kom i dag. Modellen, miss J. var energisk och livade upp. Ja i de flesta poserna såg hon inte så lugn ut som i bilden intill. Den i bilden intill var den sista ställningen. Visst är den lite drömsk?

Det var många tankar som for genom huvudet när jag tecknade.

En handlade om att plocka fram de där vrårna jag inte i första hand tittar på. Åtminstone inte som jag är medveten om. De där jag inte tänker på. Att plocka fram något annat hos modellen, något gömt, något nytt. Det som konst egentligen handlar om?Strax avlöstes den tanken med att det är för att det gömda också är de svartaste vrårna och att jag plockar fram dem är  kanske ändå rätt givet då jag använder kol. Men där var också ett tag ett fokus på det subtila, svaga …

Under ett tag sitter jag och längtar efter att kunna sudda bort en del svärta, tona och nyansera, innan jag kommer ihåg att jag ju faktiskt har ett knådgummi att lyfta bort den med, bearbeta den.

Efteråt berättar en av tecknarna att hon tecknade med ömsom vänster och höger hand och på så sätt får hon fram en annan bild. Låter svårt, men så fina hennes vänsterhandsritade bilder är, mer levande och mindre bundna än de högerhandsritade. Kan det bero på att ”vänsterhanden” faktiskt förmedlar något annat av synintrycken än högerhanden gör – hon trodde det.

Flera var sugna på att arbeta efter modell i lera! Diskussion om var det finns utrustad lokal som samtidigt är stor nog för modell och flera skulptriser/ skulptörer.

Om var man kan köpa grått papper, ja flera färger, ”sugarpaper” tipsade en annan tecknare om. Det finns i rätt stort format också, ca 50×60 cm, på aba-skol (https://www.aba-skol.se/)

På vägen hem passerade jag galleri SE och kikade in på stora oljemålningar med bilar på och därefter gick jag runt lite på Konst i Östanfors. In i grafiska verkstán och bokbinderiet intill där konsten hängde runt fikande besökare i solskenet och värmen.


Kommentarer

Ett svar till ”krokiblogg 2019 08 31 Marica”

  1. Jag har glömt totalt. Det verkar att många gjorde det.På väg hem klockan halv tre jag blev misstänksamt att jag glömde någonting.Jag skyller inte på ålder, det är någonting värre !!! Bra att du finns där, Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer