Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2019 09 14 marica

Vi var tio (10) tecknare. Ute var det sol och pridetåg på marsch och samling …

Vi samlas på bänken utanför museet innan det öppnar klockan tolv prick. Vaktmästaren är punktlig. En polisbil parkerar precis utanför museets entré. Tre poliser stiger ut och går förbi mig mot torget. Sedan ser jag N. komma gående, han kanske har frisknat till nu. Nej, inte helt, det är fortfarande förkylt. Vi pratar om blyghet och hur det kan yttra sig och vad den kan komma sig av. Sedan kommer X och fyller på. Sedan kommer modellen … Vi förlorar oss i ämnet och märker först inte att vaktmästaren har öppnat. Vi som brukar köa. Vi går in.
Därinne är det lugnt, eller rättare sagt, skulle nog kunna vara lugnare. Vi brukar vara fler som väntar på att det ska öppna. Det är klart , en del kommer precis innan det börjar också. Men varför är vi inte fler. Om det är min oro som smittar av sig på modellen vet jag inte … Jag håller tiden så det blir inte så mycket tecknande för min del, utom i de långa poserna då kan jag släppa tanken på tid och bara sjunka in.

I rytmiska upprepandet av vinklar …

… eller in i modellens skuggor och ljushet. Ett landskap. Se skuggan från armen falla som en spegel ner över benet, över bröstkorgen att försvinna in i mörkret bakom. Om jag bara hunnit. Bilden blir kryptisk men kan ändå vara vacker.
Modellen strålar, bjuder på sin uppvisning …

… men missnöjd över att vi är så få, det blir så lite pengar. Har ni ingen backup för det här?
Nej, det är en rätt ny situation. Men det oroar mig, har vi missat att annonsera? Att sprida tiderna? Hela idén bygger på att vi är många. Affischen har varit klar i ett år och är förhoppningsvis spridd. Den är inte uppdaterad med de nya platserna vi kommer att vara på men tiderna är oförändrade. Men det lilla programmet finns och det uppdateras allteftersom!
Antagligen är jag lite fånig, antalet tecknare har alltid skiftat. Men annonseringen är av största vikt! Fortfarande finns det människor som vill teckna men inte har en aning om att teckningen finns … En av våra tecknare som kommer i princip var gång – visste inte att det var idag!? Hon fick reda på det genom modellen!
Vi behöver nog koppla vår sajt med dess kalender till lite olika forum. Ett facebook inlägg samma dag eller dagen innan kanske skulle göra susen. Till messenger …. alla dessa fora … Min påminnelse som jag mejlade ut dagen innan kommer kanske försent föreslog F. (Ja, nu kom jag ihåg, F. inte T.)

Där och då bestämde vi att modellteckningen blir av även om det är få som kommer! Om man åkt från Mora, Avesta eller Rättvik så vill man inte att det är inställt bara för att ”alla andra” inte är där. Men att vi kompenserar modellen något (som idag kom från Leksand) för frånvarande tecknare om vi är under tio personer.

Marica

ps. Vår policy är att aldrig diskutera priset under modellteckningen! När vi, det vill säga J. och jag pratar med modellen så är vi tydliga med att ersättningen läggs av respektive tecknare direkt till modellen och den eventuella risken att ingen kommer får modellen ta.
tillägg 2019 09 21:… nu är det under diskussion … om vi ska höja priset när vi blir färre än tio, så måste det ha en rimlig maxgräns. Men, min personliga uppfattning är att modellerna kommer att tjäna mindre sammantaget om priset förändras på grund av något som tecknarna inte känner till, skapar osäkerhet.
ps.ps. 2019 09 27:  … nej, nu har vi haft prissättningen under diskussion även bland de övriga modellerna. Priset står fast oavsett hur många vi är. De gånger vi är många tecknare får kompensera för de gånger det är färre. 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer