Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2023 04 01 marica

19 … eller kanske det var 20 tecknare som kom och tecknade i Smedjebacken i lördags, jag glömde räkna när alla väl var på plats. Väldigt soligt ute, kallt men solen värmer. Det är sista gången för terminen. Ännu har vi inte bestämt några nya tider till hösten, men jag tänker föreslå ett möte …snart.

Idag stod Jan för oss och jag fortsätter med mina tuschpenne-övningar. Nu har de pennor där jag kan variera bredden något och som kan ge bra svärta, tagit slut. Kvar har jag bara en riktigt bred och tjock sak och en tunn, en millimeters. Det känns inte så kul, bilden syns knappt, jag försöker fläska på lite med den tjocka men det blir för trubbigt och jag tar till kolet igen halvvägs in i sessionen. Då märker jag att det där med att rita händer och fötter, fingrar och tår är roligare med den svarta pennan än kolet, det blir mer exakt och uttrycksfullt. Faktiskt så har just händer och fötter varit roligt att teckna, vid de sista tillfällena … Det beror nog inte på att modellerna som stått har särskilt uttrycksfulla händer och fötter. Så, det är inte så tokigt med den svarta tunna tuschpennan ändå.
En sak till, Jan vår modell tog några poser runt staven och det visade sig då, att han måste ha tänkt sig det som en rörelse runt den där staven, en rörelse som han stannar upp vid några tillfällen – det gjorde att hans poser blev mer dynamiska, som delar i en pågående rörelse runt staven. Annars är det mer så att han, så att säga, intar en pose, gör ett slutval. Posen är en slutstation och inte en del i ett förlopp. Så uppfattade jag det i alla fall.

Vår modell är lång, och ofta hamnar antingen händer, fötter eller huvud utanför pappret … jag är ovan vid proportionerna och gör kalkylerar ideligen fel, huvudformen blir fel, öronen hamnar inte på rätt ställe, inte ögonen heller. Det blir ofta kladdiga skisser, särskilt nu när jag använder tuschpennan. Men, det är kul med tydliga knän och armbågar och sedan en tydlig vad eller underarm och sedan en tydligt avsmalnad vrist eller handled och sist ut tårna eller fingrarna, som ibland griper om underlaget ibland tar spjärn …


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer