Modellteckning

med kroppen som referens

meny

krokiblogg 2023 03 18 marica

21 tecknare kom och vi fick nästan 50 poser på 2×45 min

Vår modell, trygg och kraftfull med intensiv blick och otroligt välartikulerat ansikte och lika välartikulerade öron och händer. Jag försökte fånga det, men det gick bara inte. Hela tiden blev pannan inte hög nog, det vill säga jag placerade ögonen för långt upp på huvudet, jag hade problem med vilka skuggor jag skulle teckna från händerna, så det blev oftast grötiga små virrvarr … (nej, de skisserna visar jag inte här, fast det kanske jag borde??? som avskräckande exempel.) Öronen gick bäst att fånga. Kroppens proportioner hade jag också lite svårt med att pricka, ibland lyckades jag fånga hållningen i alla fall. De jag visar är några av de som inte blev så tokiga.

Stämningen bland tecknarna kändes god och lättsam, flera var nya. A.J. som ordnar lokalen hade för dagen satt upp en väggklocka! Jättebra. I.L. justerade ljuset och jag lade ut underlaget. Dessvärre hade jag glömt ta med ”äggklockan” till modellen … en av tecknarna åtog sig omedelbart att hålla tiderna, juste! Men signalen när tiden var ute, var alltför överväldigande, så hon lade ner det … efter en stund åtog jag mig att försöka mig på det, min signal var diskretare och jag lyckads hitta avstängningen rätt så snabbt. Sedan gick det bättre än väntat att ställa tiderna … mycket tack vare att jag hade ett bord att lägga mobilen på så jag enkelt med ena handen bara kunde trycka av och på. (I Hörsalen på museet skulle det blivit bökigare).
A.J. ordnade med fika och bullar i pausen, mycket uppskattat! … och när mme A. stått sin sista pose kunde vi alla pusta ut och eftersnacket började. Efter en stund börjar vi plocka ihop underlag och ställa tillbaka ljuset som belyser väggarna i lokalen vilka är fullhängda med Johan Ahlbäcks (1895-1973) målningar och, passande nog även både hans krokier och modellstudier.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies". Genom att fortsätta surfa på den, accepterar du dem. This site uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer