Modellteckning

med kroppen som referens

meny

kroki av samtal eller diskussion

modellteckning – anteckningar från gruppmöte 2023 08 16 en onsdag

J-E:s veranda med utsikt över sjön och deras frodiga trädgård och vi äter äppelkaka! Klockarbyn 17-19 drygt. Femton (15) inbjudna, 8 kunde inte eller fick förhinder. NGB, KH, JS, JB, JE och så jag, sajtadmin var det som träffades.

Extra kroki eller målarhelg med modell – chans för oprövade modeller

Vi inledde med KH:s fråga. Det var om vi skulle kunna ha kroki ute på Lindsberg, kursgården där hon nu bor, granne med mig typ. Eftersom schemat ger utrymme för några helger utan kroki så tittade vi i kalendern och kom fram till att hon skulle höra om helgen 2-3 december var ledig. Där finns allt, som hon säger. … tills dess ska vi väl ha fått till ett ”administrationsfritt” anmälningsförfarande??😁
Höstens program har några krokifria helger som ger utrymme för extra-kroki eller målarhelg, som kan ge tillfälle för nya oprövade modeller.

Feedback till modellerna och tecknarna

Vi tar upp frågan. Det är viktigt att ta det lätt. Den som vill får gärna visa sina skisser, det ger modellen feedback på hens poser. Men det är inget måste absolut inget bör.
Att feedback till tecknarna saknas under våra krokiträffar har NGB påtalat flera gånger … sajten var tänkt att kunna ge de möjligheterna, men den används inte så och det blir inte riktigt samma sak att gå hem efteråt och skriva en kommentar – än att stå brevid varandra där och då vid sina skisser.

Modellerna- vem står var och när

Jag hade fått svar från alla modellerna så vi tittade på ett förslag (som jag gjort i förväg) över hur datumen skulle fördelas. JS kikade lite extra på det och tyckte att det såg bra ut.
Det fick dock modifieras efter denna kvälls möte genom ett byte mellan Annica och Lisa (som ju bara vill stå i Falun, vilket jag missat), så jag pratade med dem och nu är det bestämt och jag har lagt in det på sajten, inklusive krokivärdarna för de olika datumen …

Utrustning och skjuts av modell och ev. även krokivärd

Eftersom vi är i Smedjebacken och Rättvik samtidigt kan det bli för lite utrustning vid något datum och behov av att hitta någon som vill skjutsa modellen till Smedjebacken.
När Jan står så har han både värme och bil, han skulle även kunna skjutsa ev. kommande krokivärd om inte någon i Smedjebacken vill ta på sig att vara krokivärd 9/12 (även om jag inte pratat med honom om det). Modellen bör inte vara krokivärd!
J-E kan låna ut en fläkt 14/10, då vi behöver ha två fläktar, en i Smedjebacken och en i Rättvik. När Jan står har han som sagt egen infravärme med sig, så då tar vi med J.B:s fläkt till ”det andra stället”.
J-E gör iordning ett par gatupratare till (så vi har ett extra par, förutom mina kartong-gatupratare).

krokivärdar och skjuts av modell

I Falun har vi krokivärdar för nästan alla tillfällen, endast 9 sept är så att säga ledigt – ev. tar KH den lördagen (hon fick ett kroki-kit). I Rättvik är J.J. krokivärd vid alla de tre tillfällen de har.

Några krokivärdar till de 4 tillfällena i Smedjebacken har vi som sagt inte, inte heller någon som vill skjutsa modellen – jag har ju lovat stötta J.J. i Rättvik. … kanske är hon varm nog i kläderna vid tredje tillfället 11/11 och då kan ju jag skjutsa till Smedjebacken istället. Men 16/9 och 14/10 saknas skjuts till Smedjebacken. Jag ska kontakta våra gruppmedlemmar därifrån och höra om de har några ideer. Ev. göra ett utskick till alla tecknare och höra om någon kan tänka sig att lova skjuts de datumen. Modellen bör som sagt inte vara krokivärd.
Positivt är att Smedjebackens kultursamordnare är mycket företagsam och varit närvarande vid krokiträffarna och förhoppningsvis är det i höst också.

Till Rättvik skjutsar jag 14/10, då vi också behöver ha med fläkt. 16/9 och 11/11 står Jan – om vi åker med Jan eller han åker med mig får vi se då.

kroki-kit

Jag hade gjort i ordning material till 6 kroki-kit som jag tog med: nya anmälningsblad till mejl-och sms-listan , nytt är också ”jag vill hjälpa till”-anmälningar, QR-koder till modellerna, kontaktkort, kontaktkort inom gruppen, checklista och fotoförbudskylt. Efter EE:s reaktion på mejl- och sms-listan, så har den gjorts om till lösa blad för varje tecknare som anmäler sig. Bladet lämnar tecknaren till krokivärden som sedan lämnar den vidare till admin/ ansvarig för listan. (Listan med namn och adresser ligger alltså inte uppe till allmän beskådan under krokipasset.)

Några fler gatupratare gör J-E.

Annonsering

Jag delade ut höstens krokiaffisch liten och stor … uppdaterade kontakt-kort och påminde om keep appen (som jag rensat, redo för nya ikryssningar), påminde KH om att skicka ut info på fb i gruppen Kroki i Dalarna
Ett utskick till alla tecknarna gjordes i början av augusti, en ny påminnelse skickas nu inför 26 augusti.

Kostnadshöjning

Vi tänker höja avgiften under våren 2024 till 70 SEK. 65 till modellen, sajtens 5 SEK är kvar. Men under hösten ska vi sondera vad tecknarna tycker om det …

Modellfika

Ska göra en inbjudan till modellerna att träffas på fika hos mig.

Uppföljning från i våras

 • Angående förslagen på höstens datum: det blev alltså totalt 10 lördagar och 13 tillfällen istället för 15 lördagar och 22 tillfällen. (De lördagar räknas dubbelt då det är kroki samtidigt i Smedjebacken och Rättvik.) 6 av 8 föreslagna i Falun, 3 av 7 föreslagna i Rättvik och 4 av 7 föreslagna i Smedjebacken.
  Datumet i januari 2024 bokade ingen in.
  • jag har kontaktat kroki intresserad PE i Rättvik, om bland annat lokal för heldagar med modellmåleri.
  • Jag, vi, har inte ännu kontaktat intresserade i Leksand, (även museet har kontaktats av Leksand).
  • Leksandsmodell ska kontaktas
 • Det blev inget möte som det var tänkt med kultursamordnare i Rättvik och Smedjebacken och Anna Lögdqvist pga tidsbrist. Tiderna spikades per mejlkorrespondens.
 • Vi hann inte med att prata om det här den här gången heller:
  sommarkroki: utanför grafikverkstán Falun, blev inte av iår
  utställning av kroki och modellteckningar …
  nya modeller

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer